Kerkbeheer en Organisatie

Beheer en verhuur - Energiebeleid

Energiebespaarbeleid winter 2022 en voorjaar 2023 succesvol
Kerkbeheer kan u met dankbaarheid meedelen dat in de periode van januari tot en met mei van 2023 zo’n 35% minder gas en 9.000 Kwh stroom is verbruikt. Hiermee hebben we in deze periode ongeveer €48.000,- aan energiekosten bespaard. 

Aanpassing energiebespaarbeleid Kerkbeheer 2024: meer warmte in en sneller verduurzamen van onze kerkgebouwen

Meer warmte in onze kerkgebouwen
Er is gelukkig een positieve ontwikkeling in wat kerkbeheer voor gas en elektra moet betalen. Dat maakt het mogelijk om meer warmte in het gemeenteleven in onze kerkgebouwen terug te brengen. Dat zal in stapjes  gebeuren omdat ook de energieprijs in stapjes omlaag gaat. Want inmiddels weten we wat de energieprijs van gas en elektra is die we voor het jaar 2024 aan onze energieleverancier moeten betalen. En we weten ook wat meer over de energieprijzen voor het jaar 2025. In 2023 zijn die vier zo hoog als in het jaar 2022. In 2024 worden die twee keer zo hoog en in 2025 waarschijnlijk nog iets lager. Met deze aanpassing willen we ook gehoor geven aan wensen vanuit gemeenteleden voor meer comfort in en duurzaamheid van onze kerkgebouwen om gemeenteleven te stimuleren; juist ook van kwetsbare ouderen.  

Winter 2023 – 2024: meer warmte tijdens bijzondere vieringen rondom kerst en pasen
1. Deze winter blijft de gebruikstemperatuur voor kerkelijk gebruik in de niet monumentale kerken 15 graden en voor de monumentale kerkgebouwen Sint -Joostkapel en de Sint-Janskerk enkele graden lager. Dat bespaart ons omstreeks €40.000,- en veel CO2 uitstoot.
2. Maar tijdens de bijzondere vieringen rondom kerst en pasen gaat de temperatuur omhoog naar 19 graden in de niet monumentale kerkgebouwen. En ook in de monumentale kerkgebouwen is de gebruikstemperatuur wat hoger dan deze winter verder het geval is

Winter 2024 – 2025 en verder: naar een nieuw ‘normaal’ van gebruikscomfort door verwarmen
Vanaf de winterperiode 2024 – 2025 gaat de gebruikstemperatuur voor alle kerkelijke activiteiten in onze kerkgebouwen weer met enkele graden omhoog. Hoeveel precies gaat kerkbeheer nog uitwerken. Dat kan per kerkgebouw en per ruimte wat verschillen afhankelijk van hoe goed die ruimte is geïsoleerd of te isoleren valt. We willen namelijk als groene kerk zo duurzaam mogelijk met energieverbruik omgaan. 

Sneller verduurzamen van onze kerkgebouwen
We zijn al een aantal jaren bezig om onze kerkgebouwen en pastorieën beter te isoleren. En ook om op de daken van onze gebouwen zonnepanelen te leggen. Met de zonnepanelen zijn we al een heel eind op weg met verduurzamen. Maar er moeten nog forse verbeterstappen worden gezet met isoleren en met zuiniger manieren van verlichten en verwarmen (van gas naar elektra) in vooral onze kerkgebouwen. Hiermee willen vanaf 2024 versneld aan de slag om te verduurzamen en te vergroenen. Dit zo veel mogelijk als voor onze (kerk)gebouwen met subsidie haalbaar en betaalbaar is.  Dat verschilt per (niet) monumentaal kerkbouw.      

Vervolginformatie
We willen u voor de zomervakantie van 2024 informeren over de gebruikstemperatuur in onze gebouwen met ingang van de winterperiode 2024-2025 en ook over de vorderingen met de verduurzaming van onze kerkgebouwen.

Postadres Kerkelijk Bureau: Willem de Zwijgersingel 1, 2805 BP Gouda