Kerk & Vluchteling

Activiteiten met en voor vluchtelingen in Gouda

Inzamelingsactie voor toilettassen/ lakenpakketten voor Oekraïense vluchtelingen in Polen en Moldavië
(6 juli 2022)

9000 toilettassen en lakenpakketten nodig in Polen en Moldavië! 
De stichting Because we Carry organiseert een landelijke inzamelingsactie voor gevulde toilettassen en lakenpakketten voor Oekraïense vluchtelingen in Polen en Moldavië. Doet u, doe jij ook mee? 
Waar en wanneer? Tot 14 juli afgeven bij Aart & Vivian Both, Ravelstraat 5, vivian.both@outlook.com

Wat lever je in? 
Een gevulde toilettas voor een man, vrouw, of kind en/of een lakenpakket.
De toilettas is (zo goed als) nieuw en de producten zijn nieuw en in reisformaat (behalve de billendoekjes)! Er gaat niets meer of minder in de tas dan dit lijstje:

Toilettas vrouw – roze lintje door de rits Tandenborstel, tandpasta, shampoo, douchegel, kam/borstel, billendoekjes, maandverband, gezichtscrème 
Toilettas man – blauw lintje door de rits Tandenborstel, tandpasta, shampoo, douchegel, kam/borstel, billendoekjes, scheerschuim, scheermesje
Toilettas kind – groen lintje door de rits Tandenborstel, tandpasta, shampoo, douchegel, kam/borstel, billendoekjes 
Lakenpakket 1 fris gewassen kussensloop + 1 eenpersoonsdekbedovertrek, in een schoon linnen/katoenen tasje. Zo blijft het schoon tijdens transport en distributie. Meer info: https://www.becausewecarry.org/2022/06/9-000-toilettassen-laken-pakketten-nodig
Heel veel dank voor uw bijdrage! 

Hulp op de Blokkerlocatie (opvang Oekraïense vluchtelingen)

(13 mei 2022)

De komende weken wordt er op de Blokkerlocatie hard gewerkt om meer plekken te creëren (van 157 naar 280 personen). Dit betekent dat er nieuwe meubels geleverd worden, die uitgeladen en in elkaar gezet moeten worden, en intern moet er worden verbouwd en verhuisd. Op gouda.nl/goudahelpt staan al een aantal oproepen voor klussen, en daar zullen er de komende tijd nog meer geplaatst worden. Dus mocht u een bijdrage willen leveren de komende tijd, houd deze site dan in de gaten! Dank aan iedereen die afgelopen week op al een bijdrage heeft geleverd!

Fietslessen voor vluchtelingen op de hotelboot
(7 april 2022) 
A.s. maandag leggen de eerste vluchtelingen van de hotelboot hun fietsexamens af! Maar er zijn nog veel meer mannen op de boot die graag willen leren fietsen. Daarom deze oproep vanuit Kwadraad Maatschappelijk Werk:
Word jij ons nieuwe fietsmaatje?
Maak de nieuwe bewoners van Gouda (vluchtelingen op de hotelboot) wegwijs in het Nederlandse verkeer. Tijdens de praktijklessen leer je jouw fietsmaatje alle verkeersregels gedurende een gezellig fietstochtje in Gouda. Neem ze aan de hand mee en bereid ze voor op hun fietsexamen. 
De fietslessen zijn op woensdagmiddag van 14.00-16.00u, start 13 april. Ben je vitaal genoeg om ong. 1 uur te fietsen en mensen te begeleiden bij het opstappen van de fiets? Is communiceren in het Engels of via Google Translate geen belemmering voor jou én lijkt het je leuk om bij te dragen aan de zelfredzaamheid van jouw maatje?
Stuur dan een berichtje naar Natasja Brouwer: n.brouwer@kwadraad.nl of tel 06-40925146. 
Nog vragen of toch een beetje spannend? Wees gerust, voordat de fietslessen beginnen krijg je een introductietraining waar je leert hoe je jouw fietsmaatje het best kan begeleiden.
Kun je niet op woensdag maar wel op maandagmiddag? Op 25 april van 14:00 tot 16:00u start er ook een groep op maandag. 

Samen eten
(26 februari 2022)
Durft u, durf jij het aan? Een vreemdeling bij je thuis uitnodigen? Iemand die jouw taal niet spreekt, maar waarmee je wel gaat eten? Er zijn 41 mensen die op dit moment op de asielboot in Gouda wonen en het aandurven om bij een vreemdeling te gaan eten. 
Vanuit de kerken willen we graag verdere ontmoeting tussen deze mensen en gemeenteleden stimuleren. Samen eten is dé manier om mensen te leren kennen. Daarom organiseren we de mogelijkheid om bootbewoners thuis uit te nodigen voor de maaltijd, individueel of in tweetallen.
Op dit moment wonen er alleen mannen op de hotelboot. De mannen zijn veelal Syriërs die arabisch spreken, een enkeling ook engels. Met Google Translate is er vaak wel te communiceren. Ze durven wel alleen, of met z’n tweeen te gaan eten. Ze volgen sinds kort intensief taalles en het biedt hen te kans om eens te kijken hoe het in een nederlands gezin toegaat.Het plan is om dit op een aantal zaterdagen te organiseren  
Zaterdag, 26 februari werd er voor het eerst 'Samen geeten'!.
Wij kunnen de warmte van vriendelijkheid bieden. Durf je het aan?  g
Heeft u interesse om een keer vluchtelingen uit te nodigen om bij u te komen eten, geef dan uw naam, adres emailadres en tel nr. door aan de diaken in uw wijkgemeente die betrokken is bij het cluster Kerk & Vluchteling

Activiteiten vluchtelingen hotelboot
(3 februari 2022)  
Sinds eind december worden op de hotelboot in Korte Akkeren vluchtelingen opgevangen. Ondertussen wonen er zo’n 90 mannen op de boot, uit verschillende landen, waaronder veel uit Syrië. Zij krijgen veel taalles en daarnaast worden er door verschillende organisaties activiteiten voor hen aangeboden. Ook vanuit de kerken zijn er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals creatieve middagen en een kookworkshop. Ook is er een stadwandeling met rondleiding gehouden in het centrum. Er zijn al mooie ontmoetingen ontstaan! Lees meer

Terug naar homepage Diaconie