Bijzondere diensten 

Uitgelicht

Zondag 20 december 17.00 uur Sint-Janskerk: 'A Festival of Lessons and Carols'

Het was Kerstavond 1880: de Anglicaanse bisschop Edward White Benson belegde een viering in een houten schuur. Dit in een verwoede poging om de mannen uit het café te houden… Hij ontwikkelde een orde van dienst met negen lezingen (‘Lessons’) en wisselde die af met kerstliederen in de volkstaal (‘Carols’). De lezingen gaan de gehele Bijbel door. Daarnaast is er orgelspel voor en na de dienst, begint de dienst met een voorbereidende en inleidende tekst, zijn er gebeden en is er de zegen.
Vanaf 1918 wordt in de fameuze King’s College Chapel in Cambridge op kerstavond de viering in deze vorm gehouden en live- uitgezonden door de BBC. Hierdoor heeft ‘A Festival of Lessons and Carols’ wereldfaam verworven.
Naast een Festival of Lessons and Carols op kerstavond is er ook een traditie van een Festival of Lessons and Carols for Advent. De Goudse Glazendienst van zondagmiddag 20 december, de laatste zondag van Advent (‘Rorate caeli’, ‘Dauwt, hemelen’), zal in die vorm plaatsvinden. Uitgangspunt zijn een aantal Goudse Glazen m.b.t. Johannes de Doper.

Deze bijzondere Goudse Glazendienst vind dit keer plaats onder verantwoordelijkheid van De Veste. Ds David van Veen is voorganger en cantor-organist Gerben Budding zorgt samen met de cantorij voor de muzikale vormgeving. 
U kunt de dienst volgen via de livestream van Sint-Jansgemeente. Ook is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar in de kerk zelf. Daarvoor kunt u een week van te voren reserveren via het systeem van De Veste.     

Agenda 2020/2021

 • woensdag 11, 18 en 25 november 19.30 uur Sint-Janskerk: Vesper aanmelden of terugkijken 
 • woensdag 9 (?), 16, 23 (?) en 30 december 19.30 uur Sint-Janskerk: Vesper aanmelden of terugkijken
 • zondag 20 december 17.00 uur Sint-Janskerk: Glazendienst met 'A Festival of Lessons and Carols', voorganger Ds David van Veen (De Veste) 
 • 17 januari 2021 Goudse Glazendienst Sint-Janskerk
 • 21 maart Goudse Glazendienst Sint-Janskerk
 • 18 april Goudse Glazendienst Sint-Janskerk
 • 16 mei Goudse Glazendienst Sint-Janskerk
 • 20 juni Evensong Sint-Janskerk

  Vespers

  Voorlopig iedere woensdagavond in het koor van de Sint-Janskerk. Dit avondgebed volgt de opbouw van het kloostergebed. Het avondgebed duurt 30 minuten, m.m.v. een kleine gelegenheidscantorij. U moet zich i.v.m. de beperkte capaciteit van het koor bij inachtneming van de afstandsregels wel vooraf aanmelden. Zie agenda op deze pagina.    
  De Vespers zijn niet meer live mee te kijken, maar kunnen vanaf donderdag worden teruggeluisterd.   

  Glazendiensten

  De wijkgemeenten Ontmoetingskerk, Pauluskerk, Westerkerk en De Veste houden al geruime tijd in het koor van de Sint-Janskerk ‘Goudse Glazendiensten’, met aandacht voor de ramen van de Sint-Jan. Zie agenda op deze pagina. Te volgen via Kerkomroep of YouTube kanaal Sint-Jansgemeente. 

  Taizé-vieringen

  Een eenvoudige, sfeervolle viering met liederen van Taizé. Vanaf 18.30 uur is er de mogelijkheid om in te zingen. Er wordt samen gewerkt met de wijkgemeenten De Ark (Reeuwijk), De Oostpoort en De Veste.